Skip navigation

Ako rozoznať falošné internetové romance

Posledná aktualizácia: November 10, 2017

Hľadanie lásky na internete môže byť občas veľmi riskantné. Počet nezadaných ľudí, ktorí na internete hľadajú vážny vzťah, v posledných rokoch narástol, ale rozmach internetových zoznamiek zároveň priniesol množstvo romantických podvodníkov.

Ako najlepšie rozpoznáte podvodníkov na internetových zoznamkách? Väčšina zoznamiek používa na ich odhalenie určité mechanizmy, ale aj vy si musíte pri kontakte s ostatnými používateľmi dávať zvláštny pozor a robiť bezpečnostné opatrenia.

Tu vám ponúkame krátky návod na odhalenie a predchádzanie zoznamovacích podvodov.

#Informácie v profile

Podvodníci si vždy vytvoria profil dokonalého partnera. Na oklamanie žien sa hrajú na skutočných inžinierov alebo vládnych zamestnancov, zatiaľ čo na mužov používajú informácie od mladých pekných žien.

#Jazyk

Podvodníka môžete odhaliť niekoľkými spôsobmi. Jedným z nich je jazyk. Podvodníci sú väčšinou z krajín, kde angličtina nepatrí medzi úradné jazyky, takže v správach od nich často uvidíte veľa gramatických a pravopisných chýb.

Ich cieľom je získať si vašu dôveru, takže v komunikácii s vami budú používať veľmi gýčovitý romantický tón. Často sa stretnete so slovami alebo spojeniami, ako sú: „my dear“, „sweetheart“ alebo „my love“.

#Správy

Zvýšenú pozornosť by ste mali venovať samotným správam. Po niekoľkých e-mailoch si podvodník vymyslí príbeh, v ktorom sa objaví náhly zdravotný prípad alebo náš podvodník uviazol niekde v zahraničí, a teraz potrebuje vašu finančnú pomoc.

Požiada vás o číslo účtu.

#Videohovory a obrázky

Dobrý spôsob na odhalenie podvodníka je vyzvať ho na videohovor. Niektoré zoznamky, napríklad Zoosk, ponúkajú funkciu videohovoru naživo, vďaka ktorej si môžete overiť, či sú používatelia skutoční, a to je veľmi sľubný začiatok.

Podvodníci väčšinou ponúknu nejaké výhovorky, aby sa videohovoru vyhli, a miesto toho vám môžu poslať fotky. Použite aplikáciu Obrázky Google, kde si môžete overiť, či fotky patria iným ľuďom alebo sú známe z iných známych podvodníckych profilov.

#Sociálne médiá

V poslednom čase sa vám ponúka aj možnosť overiť si, či používateľ zoznamky využíva aj sociálne siete ako Facebook alebo Twitter. Tu si môžete skontrolovať, či má veľa priateľov a príbuzných, prípadne či je veľmi aktívny.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. Find out more on how we use cookies and how you can change your settings.