Skip navigation

Ako sa vyhnúť sabotáži svojho vlastného vzťahu?

Posledná aktualizácia: December 22, 2017

Láska je cesta, na ktorej človek objaví sám seba, no je treba zistiť všetko aj o svojom partnerovi.

Je veľa vonkajších faktorov, ktoré môžu spôsobiť, že vaše randenie a romantický život nie sú úspešné.

Nájdenie správneho partnera a vytvorenie fungujúceho vzťahu je však vo vašich rukách.

Na rozdiel od tradičného poňatia, v ktorom vás láska zasiahne, keď to najmenej očakávate, a v ktorom ťahá za nitky osud, v súčasnosti mnoho nezadaných nevedomky používa výhovorky, aby nemuseli nechat prúdiť svoje emócie a udržávať dlhodobý vzťah.

Sabotujete emocionálne svoje romantické vzťahy? Dr. Lisa Firestoneová, riaditeľka výskumu a vzdelávania v neziskovej organizácii The Glendon Association a odbornička na páry a vzťahy previedla analýzu toho, prečo sa ľudia obávajú lásky.

Obava z prejavení svojich emócií pred druhým

Byť vo vážnom vzťahu vyžaduje nielen vytvorenie dôvery a niektoré spoločné záujmy so svojím partnerom, ale aj to, že ukážete a zdieľate svoje emócie. A práve na to nie sú všeci pripravení.

Tým odkládate svôj štít a stavíte sa do zraniteľnej pozície. Mnoho nezadaných, ktorí hľadajú svoje drahé polovičky, rovnako ako niektorí ľudia, ktorí už vo vzťahu sú, sa často vyhýbajú prejavom emócií s ospravedlnením, že nechcú zraniť svoje city.

Ako však hovorí Dr. Firestoneová, keď sa snaží vyhnúť sa bolesti, odsúvajú svojich partnerov – aj potenciálnych – preč.

Vytvárenie puta k predstave, aby vám neublížil partner

Podobne mnohí tí, ktorí láskou trpia, majú tendenciu budovať si putá k predstavám, v ktorých pozerajú na svoj romantický život zcela idealisticky. Tým obmedzujú svoje skutočné pocity, rovnako ako pocity ich partnerov, a nakoniec vytvárajú určitý odstup od svojich blízkych.

Podľa odborničky na vzťahy je toto vhodný spôsob, ako sa vyrovnať s prvými skúsenostmi, z ktorých niektoré môžu dokonca pochádzať z nevyriešených problémov z detstva.

Najlepšie riešenia na zabránenie sabotáži svojich vlastných vzťahov

Ak sa z akéhokoľvek dôvodu vyhýbate zdieľaniu svojich emócií so svojím proťajškom a tak sabotujete svôj vzťah (alebo svoje randenie, ak ste nezadaní), najlepšie, čo môžete urobiť, je pokúsiť sa dostať svoje emócie pod kontrolu a začať s proťajškom komunikovať o tom, ako sa vo vzťahu cítite.

Keď poznáte svoje túžby a obavy a zdieľate ich so svojím partnerom, budete sa môcť ľahko zapojiť a pripraviť sa na udržanie intimného, romantického a dlhotrvajúceho vzťahu.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. Find out more on how we use cookies and how you can change your settings.